1. Doe je huiswerk
Het begint allemaal met grondig voorbereiden. Voordat je het sollicitatiegesprek ingaat, moet je zoveel mogelijk informatie verzamelen over het bedrijf, de functie en de branche. Hier zijn enkele dingen die je moet onderzoeken:
- Het bedrijf: Wat zijn de missie, visie en kernwaarden van het bedrijf? Wie zijn de belangrijkste concurrenten? Wat is de financiële situatie van het bedrijf? Het begrijpen van de bedrijfscultuur en de strategie zal je helpen om beter te onderhandelen.
- De functie: Welke taken en verantwoordelijkheden zijn verbonden aan de functie? Welke kwalificaties en vaardigheden worden er van jou verwacht? Hoe past deze functie in de organisatie?
- De branche: Wat zijn de huidige trends en uitdagingen in de branche? Hoe presteert de branche in vergelijking met andere sectoren? Dit zal je helpen om realistische verwachtingen te hebben met betrekking tot je salaris en voordelen.
- Salarisbenchmark: Zoek uit wat het gangbare salaris is voor de functie in jouw regio. Websites zoals; Glassdoor, Payscale en LinkedIn Salary Insights kunnen nuttige informatie bieden. Met deze informatie op zak, kun je een sterke zaak maken voor de waarde die je brengt en redelijke verwachtingen hebben voor je salaris en arbeidsvoorwaarden.
2. Stel duidelijke doelen
Voordat je het gesprek in gaat, is het belangrijk om duidelijke doelen te stellen voor wat je wilt bereiken met de onderhandelingen. Bedenk wat voor jou het belangrijkst is – is het een hoger salaris, flexibele werktijden, extra vakantiedagen of andere voordelen? Stel prioriteiten en weet wat je minimaal en ideaal wilt bereiken. Het is ook nuttig om een “ondergrens” in gedachten te hebben – het laagste bod dat je zou accepteren voordat je besluit de baan af te wijzen. Dit zal je helpen om realistisch te blijven en te voorkomen dat je jezelf in een ongunstige situatie bevindt.
3. Wees geduldig en laat de werkgever eerst bieden
Tijdens het sollicitatiegesprek is het verstandig om geduldig te zijn en de werkgever eerst te laten bieden. Als de werkgever je vraagt naar je salarisverwachtingen, probeer dan een concreet antwoord te vermijden en in plaats daarvan te zeggen dat je geïnteresseerd bent in wat zij te bieden hebben. Dit geeft je meer informatie om je onderhandelingspositie te bepalen. Als de werkgever een salarisbereik noemt, vraag dan om meer details, zoals welke factoren het uiteindelijke salaris beïnvloeden. Dit zal je helpen om een beter inzicht te krijgen in hoe de werkgever de waarde van de functie beoordeelt.
4. Focus op waarde en prestaties
Tijdens de onderhandelingen is het belangrijk om de nadruk te leggen op de waarde die je aan de organisatie kunt toevoegen en je prestaties in eerdere functies. Gebruik concrete voorbeelden om te laten zien hoe je bijdraagt aan de groei en het succes van een bedrijf. Werkgevers zijn vaak bereid om een hoger salaris te bieden aan kandidaten die aantoonbare waarde kunnen leveren. Bovendien kun je voorstellen om prestatiebonussen op te nemen in je arbeidscontract, zodat je beloond wordt voor je bijdragen aan het bedrijf. Dit kan een win-win zijn, omdat het de werkgever aanmoedigt om je prestaties te erkennen en te belonen.
5. Wees flexibel en creatief
Onderhandelen gaat niet alleen over salaris; het gaat ook over het vinden van oplossingen die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. Wees bereid om flexibel te zijn en creatieve oplossingen voor te stellen. Misschien ben je bereid om genoegen te nemen met een lager salaris in ruil voor meer flexibiliteit in je werkschema, of extra vakantiedagen. Je kunt ook voorstellen om de salarisbespreking uit te stellen tot na een proeftijd, waarin je kunt aantonen dat je de verwachtingen van de werkgever overtreft. Dit kan een manier zijn om jezelf te bewijzen en later een hoger salaris te onderhandelen.Het is belangrijk om open te staan voor feedback en samen te werken met de werkgever om tot een akkoord te komen dat voor beide partijen bevredigend is.
Onderhandel succesvol tijdens jouw sollicitatie met onze tips!
Onderhandelen tijdens een sollicitatiegesprek kan intimiderend lijken, maar het is een cruciale vaardigheid om te leren als je het meeste uit je carrière wilt halen. Door je goed voor te bereiden, duidelijke doelen te stellen, geduldig te zijn, de nadruk te leggen op waarde en prestaties, en flexibel en creatief te zijn, kun je de kans vergroten dat je een aantrekkelijk arbeidsaanbod krijgt. Het is belangrijk om te onthouden dat onderhandelen een tweerichtingsproces is en dat beide partijen moeten profiteren van de overeenkomst. Bekijk ons vacature aanbod en laat je cv achter of bel ons. Wij helpen jou het meeste uit je jezelf te halen. Tip: vergelijk hier je salaris en kom erachter of jouw salaris nog voldoende is. Neem contact op met Begin Recruitment voor meer informatie!