7 november 2023

7 fouten die je moet vermijden tijdens een sollicitatiegesprek

fouten tijdens sollicitatie

1. Te laat komen

Het lijkt vanzelfsprekend, maar te laat komen voor een sollicitatiegesprek gebeurt helaas nog veel te vaak en is een fout die altijd vermeden dient te worden. Het getuigt van gebrek aan respect voor de tijd van de werkgever en kan direct een negatieve indruk achterlaten, zelfs voordat het gesprek begint. Het is belangrijk om ruim van tevoren te vertrekken en ervoor te zorgen dat je op tijd aankomt.

Zeker als de vacature erg gewild is zal een werkgever eerder kiezen voor een kandidaat die wel op tijd is, zonde van jouw potentie!  Een goede vuistregel is om minimaal 15 minuten voor het geplande tijdstip aanwezig te zijn. Dit geeft je voldoende tijd om te ontspannen, jezelf voor te bereiden en eventuele onverwachte vertragingen op te vangen, zoals verkeersproblemen of problemen met het openbaar vervoer. Door op tijd te komen, laat je zien dat je professioneel en betrouwbaar bent.

fouten sollicitatiegesprek

2. Slechte voorbereiding

Een andere valkuil die je moet vermijden tijdens een solliciatiegesprek, is een gebrek aan voorbereiding. Werkgevers verwachten dat je goed op de hoogte bent van het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Als je niet hebt onderzocht wat het bedrijf doet, missie, visie, etc. of de specifieke vereisten van de functie, kun je overkomen als ongeïnteresseerd en onvoorbereid en daarmee ook automatisch als ongeschikt voor de positie. Om dit te voorkomen, is het essentieel om grondig onderzoek te doen. Lees de website van het bedrijf, bekijk hun recente prestaties en bekijk de vacaturetekst zorgvuldig. Bedenk voorbeelden uit eigen werkervaring die aantonen dat je over de benodigde vaardigheden en kwalificaties beschikt. Door goed voorbereid te zijn, kun je indruk maken en aantonen dat je serieus bent over de baan. Bekijk ook de LinkedIn pagina van het bedrijf en degene met wie jij het sollicitatiegesprek hebt, dat geeft extra gesprekstof om over te praten.

3. Kauwgom kauwen

Een van de meest overduidelijke en storende fouten die je kunt maken tijdens een sollicitatiegesprek is kauwgom kauwen. Het is onprofessioneel en kan afleidend zijn voor de interviewer. Kauwgom kauwen geeft de indruk dat je niet serieus bent over het gesprek en kan een negatieve invloed hebben op de manier waarop je wordt beoordeeld. We begrijpen dat we hier geen tips over hoeven te geven, gooi gewoon die kauwgom even weg voordat je binnenstapt, kleine moeite groot effect.

vermijd fouten tijdens sollicitatiegesprek

4.Voor je uit staren

Wij begrijpen het, soms zit je nu eenmaal tegenover een persoon waar je spontaan slaap van krijgt, vooral tijdens een solliciatiegesprek. Toch is oogcontact maken cruciaal voor een goed gesprek. Het straalt interesse uit en laat de persoon tegenover jou zien dat je echt mee gaat in het gesprek en betrokken bent. Ook laat het zien dat je zelfvertrouwen hebt, voor je uit staren of wegkijken straalt onzekerheid uit en dat moet je ten alle tijden vermijden tijdens een sollicitatiegesprek. Dit betekent echter niet dat je de hele tijd moet staren, maar zorg ervoor dat je regelmatig oogcontact maakt terwijl je luistert en praat.

5. Je negatief uiten over vorige werkgever

Een veel gemaakte fout tijdens een solliciatiegesprek. Misschien heb je gewerkt voor een verschrikkelijke organisatie en/of werkgever. Het kan verleidelijk zijn om je frustraties te uiten over eerdere werkervaringen, maar dit is absoluut niet de juiste plek om dat te doen. Werkgevers willen positieve en professionele kandidaten aannemen en negatieve opmerkingen over vorige werkgevers kunnen alarmbellen doen rinkelen. Om deze valkuil te vermijden, is het belangrijk om positief te blijven en constructief te praten over je vorige werkervaringen. Als je wordt gevraagd naar uitdagingen die je bent tegengekomen, focus dan op hoe je deze hebt aangepakt en welke lessen je hebt geleerd. Laat zien dat je in staat bent om met moeilijke situaties om te gaan en dat je bereid bent om positief bij te dragen aan een nieuwe werkplek.

fouten tijdens sollicitatie
6. Geen vragen stellen

Een van de grootste teleurstellingen van een recruiter/werkgever tijdens een solliciatiegesprek, is het niet stellen van vragen aan het einde van het sollicitatiegesprek. Werkgevers waarderen het wanneer kandidaten vragen stellen, omdat dit aangeeft dat je geïnteresseerd bent en actief betrokken bent bij het proces. Als je geen vragen stelt, kan dit de indruk wekken dat je niet goed hebt nagedacht over de baan of het bedrijf. Daarbij zou jij als kandidaat ook vragen moeten hebben rondom zaken die belangrijk voor je zijn zoals; Cao, arbeidscultuur, secundaire arbeidsvoorwaarden, etc. Om deze valkuil te vermijden, is het belangrijk om een lijst met vragen voor te bereiden die je aan het einde van het gesprek kunt stellen. Deze vragen moeten betrekking hebben op de baan, het bedrijf en de verwachtingen. Dit toont aan dat je serieus bent en dat je wilt zorgen dat de functie en het bedrijf bij jou passen.

7. Jezelf onderschatten

Last but not least: onderschat jezelf nooit! Het is belangrijk om zelfverzekerd en positief over jezelf te praten tijdens het sollicitatiegesprek. Jezelf onderschatten zorgt ervoor dat je wellicht meer salaris uit de functie had kunnen slepen, betere voorwaarden of gewoonweg de baan zelf. Gebrek aan zelfkennis en zelfvertrouwen zijn een echte dooddoener en zorgen ervoor dat de baan naar iemand anders gaat die wel goed kan onderhandelen. Benieuwd hoe je jouw zelfvertrouwen een boost kan geven? Meer daarover lees je hier.

vermijd deze fouten tijdens sollicitatie

Bekijk ons vacatureaanbod of neem contact met ons op, en zie wat wij voor jou kunnen betekenen! Wil je er zeker van zijn dat je bij je volgende solliciatiegesprek alles eruit haalt? Lees dan vooral onze blog over onderhandelen.